Bifokális szemüveg

Különbségek
A bifokális szemüveg a multifokális és a trifokális szemüveglencséknek többfókuszú szemüveglencse a megnevezése. Ezeket a szemüveglencséket úgy lehet a legjobban elképzelni, hogy több egyfókuszú szemüveglencséből készítenénk egyet. Távolra és közelre más-más az erőssége. A többfókuszú szemüveg segítségével egy közelre és egy távolra használt szemüveget lehet helyettesíteni.
40 éves kor után a szem fokozatosan elveszti természetes alkalmazkodóképességét. Az apróbb betűk összemosódnak, az olvasnivalót egyre távolabbra kell tartani a szemtől, hogy élesen lehessen látni. Ez a teljesen természetes folyamat. Előbb-utóbb minden embernél bekövetkezik, az időskori távollátás.
Ilyenkor válik szükségessé az első olvasószemüveg. Akiknek távolra is szükséges látáskorrekció, azok számára a multifokális szemüveglencse ajánlott.
A bifokális szemüveg a közeli és távoli rész között éles válaszvonal van. Ez képugrást okoz, ezáltal megnehezíti mindennapjainkat. Például lépcsőn való közlekedés, főzés stb. Az éles választóvonal nem kölcsönöz esztétikus látványt.
A bifokális szemüveg munkatávolságra nem ad megfelelő korrekciót (60-100 cm). Olvasni tudunk vele, de már a számítógép képernyőjét nem minden esetben látják vele.

A multifokális szemüveg a távolitól az olvasó részig folyamatosan változó dioptriaértéket mutat. Minden távolságra biztosítja az éleslátást. Nem kell folyamatosan cserélgetni a szemüvegeket. A multifokális szemüveglencsénél nincs zavaró és jól látható válaszvonal. A bifokális szemüveg esetén azonban van. A multifokális szemüveg segítségével úgy láthatunk, mint fiatal korban.

A bifokális szemüveg és a többi szemüveg ára minden vásárlás során fontos. Azonban ha arra gondolunk és összeadjuk, hogy távoli, olvasó és munkaszemüvegünk külön-külön mennyibe kerülne, akkor az ár nem tűnik olyan magasnak. Mindehhez párosul egy kényelem, hogy szemüvegeket nem kell állandóan cserélgetni és hordani magukkal minden hova. Idegeskedést lehet megspórolni azzal, ha nem hagynak otthon egy szemüveget a három közül.

A multifokális szemüveglencse esetében is igaz az a tény, hogy a drágábbat könnyebb megszokni. A multifokális szemüvegek esetében a szélesebb látócsatornával rendelkező lencsék magasabb ár kategóriájúak. Összehasonlítva a keskenyebb látócsatornával bíró társaikkal.

A látásunkon nem éri meg spórolni. Az információk több, mint 80%-a a szemünkön keresztül jut el hozzánk a mindennapok során. A bifokális szemüveg és a multifokális szemüveg is sokat használ azoknak, akiknek rossz a szeme.

Mi őket választottuk.

admin