Kültéri falfesték milyen szempont szerint válasszunk?

Miben rejlik a homlokzati, más szóval kültéri falfestékek pótolhatatlansága?

Lenyűgöző látványt nyújt a szürke és unott házak között egy rikítóbbra mázolt, osztott épület homlokzat kültéri falfesték kőporra, tekintetünket megragadja az attraktív és bámulatos pompa. Ez egy érv a sok közül, a gondolatsort folytatva funkciójuk az épületek külső védelme kapcsán is domináns, nem beszélve arról, hogy az épületek minőségére is céloznak a makulátlan homlokzati felületek. Az időtálló védőréteg gyakorlatilag elnyűhetetlen, bár vannak lényeges szempontok, melyekre érdemes mindenképp odafigyelni. A mélyedéseket, réseket, valamint az összeeresztéseknél a falfelületeket ki kell egyenlíteni, még a homlokzat lefestése előtt. Ez a művelet meghatározó, hogy házunk új arculata sokáig dekoratív és tetszetős legyen. Otthonunk értékének megőrzése érdekében érdemes minél jobban odafigyelni a kültéri festés gondos előkészületeire, az ellenálló képesség megtartása miatt.

Milyen szempontot vegyünk figyelembe kültéri falfesték választásakor?

A magával ragadóan végrehajtott homlokzati festésnek mindent összevetve – a dekoratív megjelenésén kívül – az outdoor felületek és az egész lakóház struktúrája megóvásáról is gondoskodnia kell és a tartósság miatt magas színstabilitással kell rendelkeznie. Mindenekelőtt az egyik központi védekezési funkciója a nedvességgel szembeni ellenálló képesség, ami befolyásolja az épület hőszigetelő kapacitását. A hatékony kültéri falfesték eredményesen képes korlátozni, az időjárás káros viszontagságait (pl.: a savas eső oldott anyagainak bejutását a falszerkezetbe). Ha netalán ez bekövetkezne az felületi erozív átalakulást, felhólyagosodást is kiválthat. Ha nem vagyunk kellően tájékozottak, érdemes a festék kiválasztása előtt kikérni szakember véleményét.

Kültéri falfesték

Kültéri falfesték

Amit a kültéri falfestékekről tudni érdemes

A kültéri falfestékek többnyire átengedik a csapadékot, ez jelentős hatással van a falfelületek nedvességtartalmára. A kitűnő kültéri falfesték alig-alig szívja magába a vizet és csapadékos időjárás után is kiemelkedő a száradási ideje. Nagy melegekben a belső nedvességet kiereszti, így fontos megemlíteni, hogy egyedülálló páraáteresztő képességgel rendelkezik. Nedves felületeken a szennyeződések hajlamosabbak a megtapadásra, leülepedésre, aminek velejárója, hogy a vizet magában is tartja, emiatt a festékbevonat élettartamát, időtállóságát megrövidíti. Nincs olyan kültéri festékbevonat, ami előbb vagy utóbb ne szorulna felújításra, viszont ezt érdemes belátható időn belül lebonyolítani, még azelőtt, hogy a bevonatok összetevője elbomlana.

Mész alapú kültéri falfestékek

A homlokzati öko-festékeknek könnyed használata abból adódik, hogy vízzel jól oldható, ezért környezetbarát, nem kell hozzá különféle szerszám, ezért egyszerű és nem időigényes a mázolás. Tökéletes a színállóságuk, gazdaságos a használatuk a kiváló fedőképességük miatt és jó a víztaszító adottságuk is. Hátrányuk, hogy a páravezetési ellenállásuk magas, kizárólag fagymentes helyen tárolhatók, emiatt felhasználáskor a meszes festékeknek kedvező, ha a környező levegő hőmérséklete folyamatosan +5 °C fölött van.

Szilikát alapú homlokzati falfestékek

Felhasználásuk jelentős mértékű, akár idejétmúlt akár korszerű épületek trendibbé tételére és megóvására. Mindenekelőtt szükségszerű kellően odafigyelni már az alapozás tökéletes kivitelezésére, hogy a változó időjárással szemben még ellenállóbb legyen. A szilikát alapú falfestékeket gipszes és akrilos felületre nem ajánljuk. Az alapozásra való felhordáskor kémiai kötés jön létre a festék és az alap között, így szavatolja időtállóságát. Rendkívül jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek, viszont a befejezett mázolt felület csak nagy nehézségek árán helyesbíthető. Rendszeresen használják történelmi és muzeális épületek tatarozása során és egyre inkább alkalmazzák modern ingatlanok mázolásakor is, mivel áron alul lehet beszerezni.

Szilikongyanta emulziós homlokzati falfestékek

A szilikonfestékek vízzel hígíthatóak, alapanyaga szilikongyanták emulziójából tevődik össze. Kifogástalan tapadó-és takaró képességgel rendelkeznek, valamint nagy előnyük még, hogy ellenállóak az ibolyántúli káros sugárzásnak, nem beszélve remek páradiffúziós adottságukról. Az épületszerkezetek védelme céljából is zseniális megoldásnak bizonyulnak az effajta kültéri festékek. Vízlepergető adottságuk miatt épphogy átjut a csapadék a falfestékeken, viszont páraáteresztő képességük segít abban, hogy a nedvesség mielőbb eltávozzon a falfelületből.

Homlokzatfesték választási ötletek és praktikák, itt megismerheted >>

admin