Plazmavágó berendezés | Módszerek plazmavágáshoz

A plazmavágó berendezés és a plazmavágás különböző fajtáiról lesz szó a cikkünkben. Több féle módszer létezik, nézzük sorban őket.
A plazmavágó berendezés egyik plazmavágási fajtája a kettős gáz adagolásos plazmaív vágás. Ennek a vágási technológiának a lényege nagyban hasonlít a hagyományos plazma vágási folyamathoz. Abban különbözik csupán, hogy a fúvókán belül megtalálható egy elsődleges és egy másodlagos gáz adagoló. Az adagolók egy védőlemezzel vannak elválasztva egymástól. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy a kettős gáznak az adagolása az ívet jobban összehúzza, ami azt jelenti, hogy pontosabbá lehet tenni a vele vágást. A vágórésből való salak kivezetését is megkönnyíti. A plazmavágó berendezés gáza általában argon. Argon-hidrogén keverék, esetleg nitrogén, és a másodlagos gáz mindig a vágandó fém anyaga határozza meg.

A plazmavágó berendezés másik plazmavágási fajtája a víz befecskendezéses plazmaív vágás. Az eljárásnál lényege, hogy általában a nitrogént használják, mint plazma gázt. Magának a víznek a befecskendezése sugárirányba történik a plazma ívhez. A plazmavágó berendezés eljárása során a víz befecskendezése azzal jár együtt, hogy az ív felbontja a vizet, mely következtében hidrogén keletkezik. A redukáló hatása következtében a fém felülete fényes lesz.

A plazmavágó berendezés harmadik plazmavágási fajtája a vízzel fedett plazmaív vágás. A plazma vágása vízbe merített munkadarabbal is végezhető. A felső felülete a darabnak, és a fúvóka között 50-75 mm távolság van. A fúvóka közepéről ki sugárzik a plazma gáz, két oldalról víz áramlik magára a darab felületére. A vízbe bemerül a darab. A vágás eközben megy végbe. Az eljárás előnyei: kevesebb zaj a vágás során, kevesebb füst.

A plazmavágó berendezés negyedik plazmavágási fajtája a levegő plazmaív vágás. A plazmavágó berendezés által az eddigi eljárásoknál alkalmazott argon, és nitrogén gáz helyettesíthető levegővel. Ilyenkor maga a levegő lesz a plazma gáz. Ez a technológia speciális, hafnium, esetleg cirkónium elektródát kíván. Ezt külső rész borítással látják el. A hűtéshez is lehet alkalmazni levegőt, a víz helyett.

A plazmavágó berendezés ötödik és egyben utolsó plazmavágási fajtája a nagy pontosságú plazmaív vágás. Ez az eljárás egy megfelelően összehúzott plazmaív segítségével Lehet létrehozni. A plazma gázt ilyen esetben oxigén segítségével hozzák létre. A fúvóka két oldalán találhatók gáz be és kiömlő nyílások is. Ezeken keresztül a másodlagos gáz be és ki áramolhat. Olyan fúvóka kialakítások is vannak, melyekben mágneses mezővel veszik körbe az ívet. Stabilizáló szerepe van a plazma sugárra, fenntartja a másodlagos gáz folyamatos cirkulációját.

Ha további kérdései lennének, kattintson ide.

admin