Konyhabúror Zala megye

A konyhabútor Zala megye területén meglehetősen drága mulatság. Ezt onnan tudom, hogy a testvérem és a párja vásároltak egy új házat, és a bútorok beszerzését a konyhaberendezés megvásárlásával kezdték. Azok árain pedig elég rendesen meglepődtek, és ezirányú élményeiket velem is megosztották. Mit ne mondjak én is elképedtem az elhangzó vételárak hallatán. Egy alsó kategóriás konyhaszekrény ellenértéke ma már egy középkategóriás, tizenéves használt autóéval vetekszik, a felső kategóriás konyhai bútorokról pedig ne is beszéljünk. Ez utóbbiaknak már olyan áruk van, mintha arannyal bevontak lennének.

De miért is olyan drága manapság a konyhabútor Zala megye területén? A válaszhoz elég csak a gazdasági helyzetet elemezni. Az infláció elszabadulásával minden termék és szolgáltatás ára egyre csak nő, megállíthatatlanul. Az alapanyagok drágulnak, ahogy az emberi munkáért is egyre többet és többet kell fizetni. Ezek mind beépülnek a konyhaszekrények árába is. A szükséges matériák, így a bútorkészítéshez elengedhetetlen faanyag, a festékek, a lakkok, az üvegek, a különféle anyagból készülő fogantyúk, és a pultlapok ára felmenőben van, ami legfőképp az egyre dráguló üzemanyagoknak, ebből adódóan az egyre borsosabb árú fuvaroknak és beszerzéseknek köszönhető. Az emberi munka pedig egyre nagyobb értéket képvisel, a szakértő, megbízható mesteremberekből ugyanis egyre kevesebb van.

Ennek két oka van. Az egyik, hogy a jó munkaerők a magasabb bérrel kecsegtető külföldi munkavállalást preferálják, és jobb élet reményében elhagyják az országot, a másik pedig az, hogy egyre többen választanak inkább szellemi pályát, ma már kevesen választanak hivatásuknak valamilyen szakmát. Sajnos Zala megye asztalosainál is ez a helyzet: egyre kevesebben vannak. Mivel közel van a határ, sokan döntenek a külföldi munka mellett, ráadásul ebben a régióban a szellemi munkát végzőket jobban megfizetik, mint azokat, akik produktív munkát végeznek. (Bár ez a tendencia megfordulóban látszik a hiányszakmáknál.)

Visszatérve a tesóm és a párja új konyhabútorára: nagyon elkeseredtek az árak hallatán, hiszen nem számítottak ilyen elrugaszkodott árszínvonalra. Ráadásul a kapott ajánlatban szereplő összegnél jóval kevesebb pénzt szántak volna ezen konyhai berendezésre. Még szerencse, hogy ezzel kezdték a vásárlást, így még időben újrakalkulálhatták a költözésre szánt költségvetésüket. Persze nem azért kaptak drága árajánlatot, mert olyan extra, vagy olyan óriási bútort szerettek volna készíttetni. Ők csak egy minimalista, ám modern, mindenféle rongyrázás nélküli, praktikus kis bútort képzeltek el a konyhájukba. Ehhez képest olyan kalkulációt kaptak, amelyből nagyjából egy kéthetes, all inclusive, szigetországi álomnyaralást is kifizethettek volna. Sajnos azonban hiába kértek egyéb asztalosoktól, szakemberektől további árajánlatokat, ők is hasonlóan magas ellenértékben vállalták volna az áhított konyhaszekrény elkészítését.

Így hát lemondtak az új konyhai berendezés megrendeléséről, és úgy határoztak, hogy vesznek inkább egy jó állapotban lévő használtat a bolhapiacon, vagy a garázsvásáron, és inkább azt fogják felújítani. Hozzá kell tenni, hogy a testvérem rendkívül kreatív, ráadásul lakberendező szakmával is rendelkezik, szóval tudtam, hogy ez igazán neki való feladat lesz. Az ötlet felmerülése utáni nap már meg is találta a megfelelő bútort (egy helyi internetes adok-veszek oldalon), és neki is látott a párjával a felújításnak. Lecsiszolták, és megvásárolták a szükséges eszközöket (festékek, lakkok, üvegek, fogókák, mágnesek, csavarok, ragasztók). És, bár a felújítás még javában tart, biztos vagyok benne, hogy a munka végeztével egy egyedi, különleges konyhaszekrény díszíti majd a konyhájukat. Olyan, amihez hasonlót egyetlen másik konyhájában sem lehet majd találni. És abban is teljesen biztos vagyok, hogy az övék lesz a legszebb konyhabútor Zala megye területén. Ráadásul még csak negyedét sem fogják végül rákölteni annak, amit akkor fizettek volna ki, ha egy újat készíttettek volna. Minden elismerésem az övék!

Lehet, hogy én is inkább ezt az utat választom majd, ha konyhabútorcserére adom a fejem.

admin