Festés előtti penészmentesítés, véglegesen

Mindannyian tudjuk, hogy minden munkához előkészítés szükséges. A festéssel sincs ez másképpen. A penészlemosást követően azonnal kezdhetjük a penészgátló falfestést, feltéve, ha nem régi a fal festése. Ezek a szerencsésebb esetek, mivel nem kell annyi energiát a fal előkészítésére áldozni, mert az megfelelő állapotban van. Ezt arról fogjuk felismerni, hogy az előző festék jól tapad a falhoz, vagyis csak felületi penészünk van, így könnyedén dolgozhatunk tovább.

Penészmentesítés: a kezdet
A fal előkészítése során: szennyeződések eltávolítását, sósszerű kivirágzások eltávolítását, durva kiálló szemcsék eltávolítását, érdesség eltávolítását (csiszolás, kaparás) kell véghezvinni. Feltétlenül nedves falon dolgozzunk, mert így elkerülhetjük, hogy a szétszóródó spórák újabb fertőzést okozzanak! Alkalmazzunk penészölő (fungicid) tartalmú alapozást. A penészmentesítés során a penésztelepeket el kell pusztítani, hogy ne öntse magából a spórák millióit! Egészségünk megóvása érdekében kaparásnál feltétlen használjunk orr illetve szájvédő maszkot. Ezután térjünk csak át a felületi egyenetlenségek tömítéséhez, tapaszolásához, gletteléséhez.

Ha a kezelt felület szükségét követeli, akkor végezzük el a kémiai átalakítását, kezelését. Ugyanakkor vegyük figyelembe, hogy az impregnálás (fal telítése, beeresztése), mélyalapozás, felületszilárdítás (vakolaterősítés) szükséges-e. Ha a szükség úgy hozza, akkor kérjünk tanácsot a forgalmazótól, vagy vevőszolgálatától, kérjük ki festőmester, festékszaküzleti véleményét.

Technikai előkészület a Penészmentesítéshez

Mielőtt megkezdenénk a penészmentesítést feltétlen helyezzük biztonságba tárgyainkat, amiket meg szeretnénk óvni a rájuk káros vegyszerektől illetve festékektől. Javasolt a letakarás, mely a legegyszerűbb módja ennek. Továbbá ugyanezen cél elérése érdekében alkalmazhatunk festő ragasztószalagokat, járható vagy létrázható takarófóliákat, vagy némely esetben elég csupán a hullámpapír leterítése.

A régi festéket legegyszerűbben és leghatásosabban acélkaparóval és drótkefével távolíthatjuk el. A csiszolópapír tökéletes eszköz arra, hogy elsimítsuk a fal egyenetlenségeit. Előfordulhat azonban, hogy a téglafalon található vakolat olyannyira elöregedett és/vagy salétromossá vált, hogy minden érintésre szétmállik, porolódik, darabosan alkotóelemeire esik. Ilyenkor nincs más választásunk, mint egészen a tégláig leverni a morzsolódós vakolatot, és újravakolni az egész felületet.

Nem árt odafigyelni a penészmentesítés során
A porózus falaknak egy kellemetlen tulajdonsága, hogy szívóhatásuk megnövekedett állapotban van. Ezt csökkenteni mély alapozókkal lehetséges, telítő anyagokkal (impregnálás), amelyek színtelen, gyorsan száradó termékek. Ezáltal a kezelt falfelület természetes légzését nem akadályozzák. Sőt! Sok esetben erősíti is vakolatunkat, így két legyet ütünk egy csapásra (mindenképpen vizsgáljuk meg a termék leírását, hogy alkalmas e erre). Még egy dolog: biztosítják a felhordásra kerülő falfesték jobb tapadását. Mindenképpen javasolt, és egyben nagy előnyre teszünk szert, ha már ezek a folyadékok is tartalmaznak már penészölő hatóanyagokat.
Ha a fenti utasításokat betartja a penészmentesítés során, Önnek se kell félnie, hogy a penészesedés ismét felüti a fejét otthonában.

 

admin