Értékeink védelmének szolgálatában

A nyílászárók zárszerkezetének cseréjét jelenti a zárcsere. A zárak az értékeink védelmét hivatottak szolgálni. Célja a rossz zárszerkezet kiiktatása, a védelem növelése.

A leggyakrabban előforduló esetek, amikor a zár lecserélésére szorulunk, ha lakás kulcsunkat elveszítjük. Fontos ilyenkor gyorsan cselekedni, mert ameddig mi abban a hitben vagyunk, hogy elveszítettük, valaki direkt tulajdonította el. Érdemes oda figyelni a költözésnél, vagy egy üzlethelyiség bérlésénél, hogy az elsődleges teendő a zár lecserélése legyen, hiába tűnik valaki megbízhatónak, soha sem lehetünk elég elővigyázatosak ilyen téren.

Sokan nem tudják, de a zárak hosszú évek használata után maguktól is képesek elromlani. Így érdemes oda figyelni, hogy bizonyos időközönként cseréljük azt. Ezzel megakadályozva a betörők szándékát.

A zárcsere legfontosabb lépése a zárnyitás. Abban az esetben, ha ezt roncsolás mentesen sikerül megoldani, akkor pénzt és időt is lehet spórolni. Rengeteg zárfeltörési módszer létezik. A legdrasztikusabb a zár feltörése, de ott van még zárfúrás, a savazási módszer. A zártöréses technika lényege, hogy az ajtó síkjából kilóg a zárbetét, mert az nem megfelelő méretű. Fontos körülményesen eljárni, mert a módszerek nagyban eltérnek egymástól, befolyásolva a zárcsere további folyamatát. Ha már zárcserére kerül a sor, nem érdemes spórolni. Érdemes minőségi zárat venni, mely hosszú távra nyújt megoldást. Egy olcsó zár, ami nem szaküzletben kerül megvásárlásra, nagyon sok követelménynek nem felel meg. A zár biztonságának tekintetében sokat számit a kulcs minősége is. A tollas kulcsok nem túl biztonságosak. A fogazott kulcs középfokú biztonságot nyújt. A lapon fúrt kulcsoknak már nagyobb a védelme. És ami a legbiztonságosabb az, ha olyan kulcsunk van, melynek másolási helyei korlátozott helyeken fordulnak elő. Ezeket lapon fúrt kulcsoknak nevezzük. A másoló pontos adatokat kér a rendeléshez és az időpont is jegyezve van. Az információkat így bármikor ki tudja szolgáltatni a rendőrségnek.

Gyakran előfordul az is, hogy a kulcsot a lábtörlő alá vagy a bejárati ajtó mellé dugjuk el. Ez a legrosszabb, amit tehetünk. Kulcsunkat ellophatják, és azt lemásolva mikor nem tartózkodunk otthon, behatolnak tulajdonunkba. Ilyenkor a bűncselekmény megállapítása is sokkal nehezebb, hiszen nem történ sérülés az ajtón.

A lakás biztosítások kötése esetén elsődleges szempont, hogy a zárbetét megfelelő minőségű legyen, eleget tegyen a minimális mechanikai követelményeknek. A kárigényre vonatkozó követelést betörés esetén, ha azok nem feletek meg az előírt követelményeknek visszautasíthatják.

Bármilyen okból is kerüljön sor a zár lecserélésére, most már tudjuk, hogy nem szabad azon takarékoskodni.

admin